Cum să Inovezi Produse și Servicii cu Metoda Scamper
SCAMPER este un instrument care ajută la dezvoltarea imaginației și generarea de idei noi prin intermediul unor întrebări stimulative. A fost inventat de Alex Osborn în 1953 și a dezvoltat ulterior de Bob Eberle. Concret, metoda SCAMPER constă în trecerea unei idei sau a unui produs/serviciu printr-un proces de transformare cu ajutorul unor acțiuni menite să stimuleze imaginația: Substituie, Combină, Adaptează, Modifică, Pune la alte utilizări, Elimină, Rearanjează.
Mai jos găsiți 13 întrebări care trec ideea unui produs sau serviciu printr-un proces de transformare și inovație.
S - Substitue, înlocuiește, schimbă ceva la produs sau serviciu
Poți înlocui o parte componentă a produsului cu altceva? De exemplu, firma Apple a înlocuit butoanele fizice ale telefonului cu cele din aplicație.
Poți înlocui un pas din derularea serviciului cu altceva? Firma Uber a înlocuit pasul în care clientul specifică adresa de preluare cu citirea automată a locației prin GPS. Poți înlocui și tu ceva în procesul tău?
Poți înlocui tot produsul cu altceva? Un exemplu ar fi înlocuirea gardurilor pentru de protecție împotriva animalelor cu aparatele cu ultrasunete. Sau înlocuirea cardurilor bancare fizice cu aplicația de plată de pe telefoanele mobile.
C - Combină, adu împreună, unește, mixează
Poți combina produsul/serviciul cu altceva? Foarte multe exemple de combinații există în industria farmaceutică, mai ales post-Covid, unde se combină diverse vitamine și minerale (de exemplu D+C+Zn) pentru a crea un singur produs pentru stimularea imunității organismului.
Poți mixa produsul sau părți ale lui cu altceva? Un exemplu este mixarea iaurtului simplu cu diverse fructe sau/și cereale.
A - Adaptează produsul sau serviciul
Cum poți adapta produsul pentru a-l face mai accesibil? Un exemplu comun în ultimii ani este adaptarea aplicațiilor create inițial pentru PC-uri la telefoanele mobile: aplicația Facebook a fost creată inițial pentru PC, fiind apoi adaptată pentru telefoane; iar aplicația Whatsapp a fost creată inițial pentru telefoane și adaptată ulterior pentru PC.
M - Modifică, minimizează, mărește, lărgește, îngustează
Ce se întâmplă dacă micșorezi produsul? Ca și copil în anii '80, obțineam un mic dejun creativ răjând ciocolată sau tăind biscuiți peste felia de pâine cu unt sau în bolul cu lapte. Acum avem de-a gata bucăți mici de ciocolată și biscuiți obținute prin micșorarea ciocolatei și biscuitelui.
Dar dacă îl mărești? Cât de mare poți să îl faci? Dacă ne gândim la iPad, putem vedea rapid că este un iPhone "expandat".
P - Pune la altă întrebuințare, folosește cu alt scop / în alt loc / pentru altceva
Pentru ce altceva ar mai putea fi folosit produsul/serviciul? Dacă luăm din nou exemplul iPad-ului, el a fost creat prin mărirea iPhone-ului și punerea lui la alte întrebuințări, de exemplu pentru desen și arhitectură, unde este nevoie de un ecran mai mare.
E - Elimină părți din produs sau chiar întregul produs :)
Ce părți poți elimina din produs/serviciu? De exemplu, EasyBox-ul elimină pasul final al livrării, în care curierul vine direct la ușa clientului.
Dacă ar fi să menții o singură componentă a produsului, care ar fi ea? Monociclul este reducerea la maxim a componentelor unei biciclete. Un alt exemplu este telefonul minimalist "Mudita Pure" din care s-au eliminat toate funcționalitățile în afară de cele două de bază (sunatul și trimiterea de mesaje).
Poti elimina tot produsul? Cu toate că această întrebare este una extremă, părând nefolositoare în acest context, ea ne ajută să găsim modalități cu totul noi de a rezolva nevoia din spatele produsului. Un exemplu mininat este produsul "LigeStraw" (un dispozitiv-pai care filtrează apa, făcând-o potabilă) care înlocuiește sticla de apă, lucru foarte util mai ales în drumeții.
R - Rearanjează sau inversează componentele produsului / serviciului
Poți inversa părtile produsului sau rearanja ordinea în care se execută pașii serviciului? Aplicatia Bolt rearanjează pașii serviciului de taximetrie: întâi văd prețul cursei și apoi plasez comanda.
Articol scris de Raluca Afloarei
Mentor, Trainer și Coach pentru Antreprenori